Przeglądy
Zwiń
X
-
Hubee,
Leniwiec,
Faktycznie znalazłem w książce serwisowej
Mam QI6
Przeglądy – stały okres przeglądów – pierwszy do 30 tys. km lub do 2 lat eksploatacji, kolejne co 30 tys. km lub co 1 rok
Wymiana oleju – zmienny okres wymiany – min. co 15 tys. km lub 1 rok, max. co 30 tys. km lub 2 lata
Najciekawsze jest to, że olej min. co 15 tys. km lub 1 rok, max. co 30 tys. km lub 2 lata – a jak komputer pokaże wymianę przed 15.000 km i przed rokiem, bo ktoś katuje silnik? Głupi zapis.
Zostaw komentarz:
-
-
Pierwszy po 30k km lub 2 lata, nastepne co rok lub 15k km. Olej wedlug komputera.
Zostaw komentarz:
-
-
Chyba przeglądy są co 30000/2lata - pierwszy. A następne faktycznie co rok. Strasznie teraz namieszali. Ja się zasugerowałem pierwszym, bo dopiero mam 19000 km przejechane. Ale zerknę jeszcze do książki.
Zostaw komentarz:
-
-
Na pewno co 2 lata? Ja mam przestawiony olej na 15kkm/rok i pozostałe przeglądy mam wpisywane przez ASO jako 30kkm/rok.Zamieszczone przez ruwadoKasiaB, jeśli chodzi o olej to ja zostawiam przeglądy na 30000/2 lata, a sam olej wymieniam co 15000/rok.
Zostaw komentarz:
-
-
poprawioneZamieszczone przez eaglemirek:?:Zamieszczone przez ruwado60000/2 lata
czy aby 60kkm :?:
ops: .Kurde, starszy, a lepszy refleks :lol:
Zostaw komentarz:
-
-
:?:Zamieszczone przez ruwado60000/2 lata
czy aby 60kkm :?:
Zostaw komentarz:
-
-
KasiaB, jeśli chodzi o olej to ja zostawiam przeglądy na 30000/2 lata, a sam olej wymieniam co 15000/rok.
Zostaw komentarz:
-
-
AdamB, püytałem JAK a nie co ile
Maicroft, podziekowal! Wlasnie tego szukalem
nie mniej troche mnie zniecheca wyjmowanie schowka.. I skoro i tak wiosna/latem 60kkm bedzie mnie czekalo, to najwyzej po wymienie, jezeli sami nie wymienia na przegladzie..
Co do LL - moze zle napisalem - mnie nie wola co 15tys km, tylko co tyle sam jezdze. Tak to komputer mi pokazuje zawsze 30tys km (90-95% dlugie trasy) miedzy przegladami. To co ile CIebie bedzie wolal zalezy od stylu jazdy i ilosci miasta/tras, dlugosci itp... Rekordzistow jak kojarze po 12-14tys km wolal na wymiane oleju juz
Zarzuty co do LL sa takie, ze czesto olej po 15tys km juz jest mocno zuzyty, a potem jest tylko gorzej i jazda na nim do tych 20-30tys, tak jak pokazuje to szkodzenie silnikowi.. Ale opini tyle co ludzi, co widac na forum
Zostaw komentarz:
-
-
KasiaB gdzie chcesz serwisować :?:
daleko masz na Bielany :?:
masz na miejscu - VagTech Łopuszańska 53Zamieszczone przez KasiaB- możecie polecić sprawdzonych przez siebie forumowych sprzedawców posiadających sprawdzony, oryginalny asortyment i dobre ceny
Zostaw komentarz:
-
-
-
ok, jak będę miała trochę więcej czasu to się pochwalę, muszę tylko zrobić dobre zdjęcia :-)
wytłumaczcie mi proszę czym w takim razie różni się tryb LL od tego o stałych okresach?
skoro przy LL również po 15tys km woła na wymianę oleju?
widziałam, że to temat rzeka ale jaki olej w najlepszej relacji cena/jakość polecacie do 1.4TSI?
podczas odbioru swojego samochodu rozmawiałam z człowiekiem który przyjechał właśnie Octavią na przegląd i twierdził że Skodowski Castrol z beczki sprzedawany klientom za grubą kasę to niekoniecznie dobry wybór i dla samochodu jak i portfela :-) coś mi polecał ale.... nie zapamiętałam :-)
mam na zbyciu oryginalne koła alu 16" (Ilias +Conti) - może ktoś byłby zainteresowany? (stan fabryczny, zdjęte w salonie)
chciałabym zmienić koła letnie na 17" Podobają mi się bardzo Terony.
znalazłam na alle... używane, wyglądają ładnie ale facet twierdzi otwarcie że polakierowane bezbarwnym z powodu małych "rysek" Czy kupowanie felg w ten sposób wiąże się z dużym ryzykiem? Da się zweryfikować dokładnie stan felg, ich "przeszłość" w jakiejś wulkanizacji?
Zostaw komentarz:
-
-
Na poprzedniej stronie pisałem że co 60kkm kabinowyZamieszczone przez krzyzakpMaicroft, masz moze pod reka info jak wymienia sie kabinow w O3 (zakladam ze w kazdym tak samo - jak nie to dla RS bym prosil
).
Zostaw komentarz:
-
-
KasiaB, wstaw nowy nabytek do http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=15 i tam pytaj - będziesz miała swój topik
Gratki zakupu, niech służy bezawaryjnie.
Zostaw komentarz:
-
-
Z filrem p.pylkowym to zdecydowanie warto wczesniej wymienic.. Sadze ze 30tys km to naprawde max dla niego, wymienialem po 15tys, przy przegladzie na 30tys nie wymienili i teraz przy 45tys sam wymienie na dniach - filtr juz lezy w domu, koszt to całe 80PLN, a wymiana to z 10minut roboty z zejscie do garazu..
Kabinowy - zalezy od klimatu, zapylenia itp.. Ale sadze ze rok (poltora jezeli liczymy od zimy, kiedy jednak wilgotniej i dzewa nie pyla) to taki rozsadny max..
Maicroft, masz moze pod reka info jak wymienia sie kabinow w O3 (zakladam ze w kazdym tak samo - jak nie to dla RS bym prosil
).
KasiaB, odpowiem wyrywkowo
Oficjalnie wymiany wg wskazan komputera i tyle.. Czesc uwaza ze warto wymienic po 1-2tys km od zakupu, choc mnie to do konca nie przekonalo.. Wskazania wg mnie sa mocno przesadzone, temu robie sam co 15tys km wymiane (komputer ustawiony nadal na LL, po zrobionyhc 15tys km wola wymiane dopiero za kolejne 15, wiec to ignoruje i bez jego resetu wymieniam). Nie mniej, skoro planujesz robic tylko kolo 15tys km rocznie, to spokojnie mozesz zostac na LL i wymianie co rok (bo o ile pamietam to co tyle wola na olej).
Oleju wchodzi chyba ponad 4l, ale nie pamietam dokladnie, moze ktos inny pomoze.
Z dostaczeniem wlasnych materialow nie ma problemu, sam przywozilem banke oleju (zamknieta fabrycznie) i nie marudzili, z filrami tak samo.. Wiadomo ze jak przywieziezs noszace slady uzywania (np. brudne filtry) to moga sie slusznie czepic
Ale jezeli nowe, to nie robia zadnych problemow, a ceny sa lepsze poza ASO...
Co do aktywowania funkcji - zalezy co bys chciala i co masz na pokladzie
Praktycznie da sie prawie wszystko, choc czesc elementow jest problematyczna - np. wymiana Navi, bo potrzeba kodu z serwisu.. Tak samo z kamera do lusterka.. Inne rzeczy jak np. lampki do nog albo oswietlenie led rejestracji lub kamera cofania ida bez problemowo.. Nie mowiac o zmianach typu doswietlanie zakretow
Najlepiej podpytaj na spocie kolegow z rejonu, proszac wczesniej by wzieli kabelek +kompa.
Co do bluetooth - o ile sie nie myle to jezeli nie bylo seryjnie, to trzeba dolozyc moduł + zakodowac.. Wiec nie jest to takie proste.
Zostaw komentarz:
-
-
Witajcie,
Dołączyłam do grona póki co zadowolonych użytkowników Octavii - na stanie 1.4 140KM (CHPA)
kwestie serwisowe to dla mnie czarna magia więc pozwolę sobie na zadanie kilku pytań:
- aktualny przebieg 1000km - kiedy wskazana najbliższa wymiana oleju? warto pierwszy raz wymienić po kilku tys km? rocznie pokonuję max 15000km tak więc olej chciałabym zmieniać raz do roku.
- warto zmienić tryb LL na stałe okresy? czy pozostawić LL i co drugą wymianę robić we własnym zakresie w niezależnym serwisie? (czy się to finansowo opłaca, czy lepiej jechać do ASO?)
- ile oleju wchodzi do 1.4 CHPA? 4l wystarczy czy trzeba dokupić jeszcze 1l?
- jak wygląda kwestia dostarczania do ASO własnych materiałów na wymianę (olej, filtr). Czy ASO robią problemy? Czy może mieć to w praktyce wpływ na ewentualne późniejsze roszczenia gwarancyjne?
- możecie polecić sprawdzonych przez siebie forumowych sprzedawców posiadających sprawdzony, oryginalny asortyment i dobre ceny
- czy warto zabezpieczyć w jakiś sposób nowy lakier oraz dodatkowo antykorozyjnie podwozie?
- jakie przydatne funkcje mogę "aktywować" we własnym zakresie w nowym samochodzie (wersja Ambition +Amazing)
- czy w Ambition Amazing MY2015 mogę aktywować bluetooth? (parowanie z telefonem)
na tą chwilę to tyle :-)
z góry dziękuję za wszelkie uwagi
Zostaw komentarz:
-
-
Czy wymiana filtra powietrza i filtra kabinowego to jakis astronomiczny koszt. Ja w wiekszosci aut wymieniam oba przy kazdym serwisie olejowym. Prawda jest taka, ze jeden i drugi najczesciej sa juz zabite syfem po tym przebiegu 12-20kkm
Jeden i drugi filtr to mozna sobie nawet pod domem wymienic i nie placic za "usluge"
Zostaw komentarz:
-
-
DB, niedawno miałem przegląd w ASO i filtr powietrza silnikowy wg tabeli Skody jest co 90kkm a pyłkowy co 60 tyś. Nie mniej jednak w ASO sprawdzają stan ich i wtedy informują Cię o potrzebie lub nie wymiany ich przedwcześnie. Ty się możesz zgodzić lub nie
Zostaw komentarz:
-
-
Chciałbym zapytać czy ktoś posiada oficjalne informacje dotyczące zakresu przeglądów, zaznaczam że nie chodzi mi o Wasze domysły lub doświadczenia z przeglądów.
Zbliżam się do przeglądu 30000 km, więc zrobiłem małe rozpoznanie w ASO, sprawa wymian oleju jest jasna ale filtrów już nie do końca:
LELLEK Gliwice - filtr powietrza 60000 km, filtr kabinowy 30000 km
ŚLIWKA Zabrze - filtr powietrza 60000 km, filtr kabinowy 90000 km :roll:
Kilka postów wcześniej maro rs pisze o wymianie filtra powietrza co 90000 km.
Informacje są rozbieżne, więc dobrze by było wiedzieć co naprawdę zaleca Skoda.
Chciałbym zaznaczyć żeby uniknąć pouczeń jak należy dbać o samochód że olej z filtrem, filtr powietrza i kabinowy wymieniłem już przy 15000 km a pytam tylko dlatego żeby na przeglądzie nie płacić 100% więcej za filtry i roboczogodziny mechaników skoro są rzeczy które można zrobić we własnym zakresie lepiej i dokładniej od nich.
Zostaw komentarz:
-
-
Z tymi klockami to przesadzacie, ja mam już 52 kkm i jeszcze żyją
tfuu tfuu żebym nie wykrakał.
arekrsl1, zakładam że dużo nie jeździsz i wykluczam też ostrą jazdę, więc prorokuję że rdza Cię zaatakowała
Zostaw komentarz:
-
-
Dobrze dajcie już spokój tym moim klockom, zdejmę koła to wam napiszę :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
maro rs, z jednej tak, z drugiej zdarza sie tez troche krajowek gdzie jednak to auto bardziej porwokuje do wyprzedzania, a potem hamowania chowajac sie
Nie mniej fakt - na autobahnie przybywa po pareset km z paroma hamowaniami, wiec co innego niz miejska jazda.
Zostaw komentarz:
-
-
krzyzakp, Ty robisz dużo autobahnen, więc jak nie szalejesz (a na długiej trasie raczej nikt normalny nie dałby rady szaleć cały czas), to i rzadko hamujesz
Zostaw komentarz:
-
-
arekrsl1, A czy ja ci gdzieś pisałem że masz do 90 dociągnąć :?:
Więc napisałem ci co może być przyczyną po kilkudniowym postoju w wilgotne dni. Póki nie zobaczysz i nie ocenisz na własne oczy grubości okładzin to wróżenie z fusów po samym dźwięku w początkowej fazie jazdy samochodem :!:Zamieszczone przez arekrsl1bo mam 40 tyś przejeżdżone i zaczyna być je trochę słychać na początku jak auto trochę postoi
A sprawdziłeś czym pomyka kolega i jakie ma spalanie :?: wiec i możesz wywnioskować jaki ma styl jazdyZamieszczone przez maro rswiadomo, ale zazwyczaj jak ktoś grubo modzi, to potem nie jeździ wolno ani eko z hamowaniem silnikiem itp.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: